Wat is nu eigenlijk modelvliegen?

Om te kunnen modelvliegen koopt bouwt men een vliegtuigmodel, meestal van balsa-hout, voorziet dit van een motor (brandstof, electro of zelfs turbine!), dan nog de nodige besturingsfuncties, en geeft het geheel een aantrekkelijk of schaalgetrouw uiterlijk. Het toestel is vanaf de grond door de piloot te besturen d.m.v. de knuppelbediening van een zender en een in het model gemonteerde ontvanger.


Modelvliegen kan worden beoefend door jong en oud. Het enige wat nodig is, is een flinke dosis geduld, doorzettingsvermogen en creativiteit, welke dan ook soms leidt tot de meest wonderlijke creaties of tot werkelijk schitterende replica's van bestaande vliegtuigen, die tot in de perfectie zijn afgewerkt.

De kick van het modelvliegen

Wat is nu eigenlijk de kick van het modelvliegen, zullen velen zich afvragen. Voor een hoop mensen lijkt dit niet meer dan vliegen met een speelgoedvliegtuigje, maar daarmee kom je toch bedrogen uit. Modelvliegen vraagt veel voorbereiding, in de vorm van bouwen, perfectioneren en het vliegen zelf.

Piloten van échte toestellen (ook die komen geregeld hun vrije tijd op ons veld doorbrengen) kunnen je verzekeren dat modelvliegen in een aantal aspecten nog moeilijker is dan het vliegen van echte toestellen. De handicap bij modelvliegen is namelijk dat je geheel op visuele informatie moet afgaan en moet inschatten wat de momentele condities rond het vliegtuig zijn, iets wat bij een echt vliegtuig veel meer door meetinstrumenten en directe waarneming plaats vindt.

Het aantrekkelijke van de hobby is de combinatie van het bouwen, het zelf creëren van een model in welke perfectie dan ook, en de voldoening dat dit toestel dan uiteindelijk doet wat je er van verwacht en waarvoor het gebouwd is, nl. vliegen. Daarna komt het onder de knie krijgen van het besturen van het model, vanaf eenvoudig starten, vliegen en landen tot het vliegen onder moeilijkere weersomstandigheden of het kunstvliegen, ook wel aërobatics.
In dit kader worden over de hele wereld allerlei wedstrijden georganiseerd, zodat de piloot zijn grenzen tot het uiterste kan verkennen.

Wat kost modelvliegen?

Modelvliegen heeft de naam duur te zijn. Uiteraard is er de eerste aanschaf van apparatuur en het risico van schade bij verkeerd uitvallende manoeuvres, maar in principe kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn jonge vliegers die hun hobby bekostigen uit een krantenwijk of ander bijbaantje. Even een schets van de kosten van een gemiddeld toestel:

De bouwdoos
Een bouwdoos van een beginnerstoestel, ook wel "trainer" genoemd (1,5-2m spanwijdte) kost ongeveer €150,-.

De aandrijving
Uitgaande van het beginnerstoestel moet je uitgaan van een 6,5 tot 8cc brandstof motor. Zo'n motor kost, afhankelijk van de kwaliteit tussen de €100 en €150,-.

De elektronica
Om het vliegtuig vanaf de grond te kunnen besturen moet je in het toestel elektronica aanbrengen. Een beginnersmodel bevat de volgende onderdelen:
- 4 servo's (rudder, aileron, elevator, gas)
- ontvangeraccu
Deze elektronica zal in totaal ongeveer €80,- bedragen.

De zender en ontvanger
De keuze is of je een instapmodel zender kiest, of meteen een met wat meer mogelijkheden. Als je al weet dat je met vliegen door wilt gaan, kun je kiezen voor een duurder model waar je jaren plezier van kunt hebben.
Een goede zender (ontvanger inbegrepen) met wat meer mogelijkheden kost zo'n €220,-. Een instapmodel is al te verkrijgen voor €60,- tot €80,-.
De zenders met meer mogelijkheden bevatten opslagcapaciteit van modellen, waardoor je niet voor ieder model je zender opnieuw moet instellen. Er zijn verschillende instelbare opties, en het is mogelijk 2 zenders aan elkaar te koppelen. Dit laatste is ideaal voor het leren vliegen met een instructeur


Totaal:
Dit brengt het totale gemiddelde kostenplaatje voor een beginner tussen de € 400,- en €500,-.
Uiteraard verzameld een modelvlieger in de loop der tijd veel materiaal wat hij opnieuw kan gebruiken. Zo valt bij een tweede toestel de aanschaf van de zender weg. Een bedreven modelvlieger heeft vaak een bak vol met electronica van toestellen die helaas tot het verleden behoren. Zo'n vlieger kan een model in elkaar sleutelen waar hij misschien alleen het hout nog voor moet kopen.

(Originele tekst Robin Melchior)

We hebben 15 gasten en geen leden online

Ga naar boven